Ask.fm: De grootste pestsite van Vlaanderen

Dinsdag 3 september - Ask.fm is de grootste pestsite van Vlaanderen. Tienermeisjes worden er anoniem gepest door hun belagers.  De sociale netwerksite laat begaan. Wie zit er achter Ask.fm? Hoe groot is ravage die de pesters aanrichten op de site? Kan het fenomeen gestopt worden? Telefacts zocht het antwoord op alle vragen, tot in Riga, waar de breinen achter Ask.fm zitten.

Charlotte, een meisje van 15 jaar, maakt een jaar geleden een profiel op de sociale netwerksite ASK.FM. Ze is meteen fan, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook kan ze anoniem berichtjes sturen. Maar al gauw blijkt net in die anonimiteit het gevaar van de sociale netwerksite te zitten. Van onschuldige vragen en berichtjes gaat het naar verwijten en pure pesterijen. “Ze stuurden me de ergste dingen: Je bent het leven niet waard. Je bent lelijk en dik. Waarom spring je niet onder een trein.” Het meisje werd depressief. “Ik heb me gesneden, ik deed aan zelfverminking,… ik dacht zelfs aan zelfmoord.” Het komt zo ver dat de ouders van Charlotte hun dochter laten opnemen in de psychiatrie. “Ze voelde zich slecht, ze twijfelde aan zichzelf.”

De schade die de website aanricht is enorm. In het buitenland leidden de pesterijen zelfs al tot enkele gevallen van zelfdoding. Ook Vlaamse ouders maken zich enorme zorgen en elke dag krijgt de politie nieuwe klachten binnen over pesten via Ask.fm. Maar wat kunnen politie en gerechtelijke instanties doen tegen pestsites in het buitenland?

Telefacts praatte met alle partijen en gaat op zoek naar de oprichters die rijk worden op de rug van gepeste Vlaamse meisjes. Eén van die oprichters wordt in Riga op straat onverwacht geconfronteerd met onze cameraploeg…

 

Wie zelf slachtoffer is van pesterijen, kan terecht bij www.clicksafe.be. Bij vragen over zelfdoding, kan je contact opnemen met www.zelfmoordlijn.be of 02/649 95 55.