Wat drijft een pyromaan?

In de Noorderkempen, op de grens tussen België en Nederland zoekt de politie met man en macht naar een pyromaan. De voorbije weken stak die tientallen auto’s in brand.

"Het begint op ons te wegen", zegt Leo Buermans commandant van de brandweer van Essen, hij is de enige betaalde brandweerman naast 40 vrijwilligers. "We moeten bijna elke nacht uitrukken". Iedereen in de buurt is bang dat de pyromaan opnieuw zal toeslaan. "We hopen dat de politie hem snel zal vangen" zegt Seppe die in Essen woont. Zijn auto werd voor zijn deur in brand gestoken.

Maar wat drijft een pyromaan? Aline Robyn is 22 en werd veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk voor een tiental brandstichtingen. "Ik deed het voor de aandacht, ik was zeker niet gefascineerd door het vuur", vertelt ze.

Aline had het op afvalcontainers gemunt. Plots was die drang er, die schreeuw om aandacht. "Ik gebruikte gewoon een aansteker en wat papier en dan wachtte ik tot de container brandde en dan ging ik weg. Ik heb nooit iemand willen kwetsen, maar achteraf besefte ik dat het veel erger kon zijn."

Volgens Aline zit er achter elke brandstichting iemand met problemen, met aandacht te kort. Ze raad ook de brandstichter in Essen om zich aan te geven, want als de politie je oppakt, wordt het alleen maar erger’.

Aline heeft zich door de brandstichtingen in de schulden gewerkt. Ze moet de politiekosten betalen en de dingen die ze heeft vernield. Aline moet nog 13.000 euro betalen. Omdat ze van een klein inkomen leeft, zal ze haar hele leven nog moeten afbetalen.