Undercover met het Tijgerteam

Terroristen opsporen is werk voor de CIA, milieuterroristen uitschakelen is de job van de EIA, de Environmental Intelligence Agency. Deze organisatie is gespecialiseerd in milieucriminaliteit en één van hun hoofdbezigheden is de strijd tegen de illegale handel in tijgerhuiden en beenderen. De enige manier om die handel te stoppen is door erin te infiltreren, soms maandenlang. Het is een gevaarlijk leven want de handelaars zijn topgangsters, die er niet voor terugdeinzen om iemand om te leggen.

 

“Al onze agenten werken undercover, niemand kent hun echte identiteit. Het is gewoon te gevaarlijk”, zegt Debbie Banks hoofd van een van de teams van het EIA. Al twee weken zoekt ze samen met haar agenten naar een van de grootste afnemers van illegale tijgerhuiden. In veel aziatische landen is die huid nog steeds een statussymbool en de botten van de tijgers worden gebruikt als medicijn. Een dode tijger is al gauw tienduizenden euro waard.

 

Na verschillende acties in China komen het team te weten dat de tijgerhuiden en botten vanuit India komen en via de bergpassen van Nepal en Tibet,  China worden binnengesmokkeld.  Het team trekt de bergen van Tibet in, en neemt grote risico's.

Undercover met het tijgerteam, nu dinsdag bij Telefacts 360