Schietincident in Nederland

De politie en de gerechtelijke autoriteiten zijn op zoek naar de bende die in het voorjaar een exclusieve Mercedes heeft gestolen in Tongeren en die er niet voor terugdeinst om te schieten op geüniformeerde mensen.

In oktober dook de gestolen wagen plots op aan de grensovergang met Nederland en werd een medewerker van de Koninklijke Marechaussee onder vuur genomen. Gezien de voorwerpen die nadien in de wagen zijn gevonden, vermoeden de speurders dat de gangsters op pad waren om een grote slag te slaan.

Het schietincident gebeurde op 19 oktober 2010.

Die dinsdagavond hield de Marechaussee aan de grensovergang België – Nederland (A12/A4) een controle op illegale immigratie. Rond 20:50 uur wilden ze een verdachte Mercedes controleren. Om zich aan de controle te onttrekken, reed de bestuurder tegen hoge snelheid door richting Bergen op Zoom. Ter hoogte van Hoogerheide verliet de Mercedes de snelweg waar het tot een confrontatie kwam met de Marechaussee die precies dáár een controlepost had ingericht. Er werd op de medewerkers van de Marechaussee geschoten. Daarbij werd één van hen licht gekwetst.

De achtervolging ging verder maar toen de vluchtende wagen sneller reed dan 230 km per uur werd de achtervolging stopgezet. De volgende morgen is een wagen teruggevonden in een bos aan de Oude Antwerpsepostbaan in Hoeven. Het is hoogst aannemelijk dat dit dezelfde wagen betreft.

Er hingen Franse nummerplaten 7043 SJ 59 op het voertuig. Van de daders geen spoor.

De speurders zijn op zoek naar tips die hen op het spoor kunnen brengen van de bende.

De diefstal van de Mercedes gebeurde tijdens de nacht van 16 op 17 maart 2010 op een industrieterrein in Tongeren. De wagen stond geparkeerd op een grote afgesloten parking aan de Prinsenweg.

De wagen betreft een zilvergrijze Mercedes-Benz, type C 63, die door de firma AMG omgebouwd werd tot een exclusieve sportwagen met zeer krachtige motor. Het is een 4-deurs sedan met 4 uitlaten en het embleem “6,3 AMG” op de zijflanken en de achterzijde. Op de voorruit stond in vetkrijt “Demo” geschreven.

Ook ná de diefstal kan de wagen nog zijn gezien in ons land. Bij het terugvinden stonden immers meer kilometers op de teller. Uit onderzoek is geleken dat er mogelijk raakvlakken kunnen zijn met de regio Charleroi.

Hebt u de exclusieve wagen nog zien rijden tussen 17 maart en 19 oktober dan willen de speurders dat graag weten.

In de teruggevonden wagen werden verscheidene voorwerpen gevonden die mogelijk kunnen leiden naar de bende.

Er werden 2 Volvo-sleutels aangetroffen, mogelijk van één van de daders. Het gaat om sleutels van een Volvo personenwagen of vrachtauto. Op de sleutelhouder staat het getal “394”. Dit is mogelijk een belangrijk herkenningpunt.

Er was ook een groene sporttas aan boord met het opschrift “Am2 + x NYD”.
En verder troffen de speurders gereedschap aan om zware werken uit te voeren, onder andere een slijpmachine met het specifiek nummer “54686”.