Ruzie in het Vlaams Belang

Er gaat geen dag voorbij of er is een relletje bij het Vlaams Belang. Lokale afdelingen morren, het ledenaantal slinkt en kopstukken als Frank Vanhecke en Francis Van den Eynden vallen openlijk de  partijtop aan.
De onvrede vertaalt zich ook in harde cijfers. Sinds maart vorig jaar hebben al 31 gemeenteraadsleden hun partijkaart weer ingeleverd en van de 25000 leden in 2007 blijven er nog maar 19500 over.

Boegbeeld Filip De Winter geeft toe dat het niet fraai is: “Onze tegenstanders smullen ervan als we rollend over straat ruzie maken. Dat is onze grote zwakte, onze achillespees.”
De Winter hoort samen met Annemans en Valkeniers bij de hardliners van de partij. Veel mensen verwijten de ‘Antwerpse clan’ dat ze de lijn van de partij niet willen veranderen.
Hun extreme standpunten en expliciet taalgebruik staat een verruiming van het Belang in de weg.

De Winter is het daar niet mee eens. “Ik zie niet in waarom ik een knieval zou moeten doen. We moeten de radicaliteit van het verleden blijven behouden”, vindt hij.
Telefacts trok met een aantal kopstukken van het Vlaams Belang naar de basis. Heeft de partij nog toekomst of is dit het begin van het einde?