Poging tot moord en brandstichting in Sint-Truiden

De politie en het parket van Hasselt geven vandaag beelden vrij van 2 mannen die vorig jaar een huis in brand wilden steken aan de Luikersteenweg, naast de kerk van Engelmanshoven, in Sint-Truiden. Op dat ogenblik waren er 3 personen aanwezig; een man van 72, zijn zoon en schoondochter.

De brandstichters werden gefilmd, tijdens de nacht van de feiten maar ook tijdens de verkenning de nacht voordien. Misschien herkent u hen wel.

De feiten gebeurden in de vroege ochtend van 14 juli 2009. Op de beelden van de bewakingscamera’s is te zien hoe de mannen om 3 uur ’s morgens ter plaatse kwamen. Ze hadden jerrycans bij zich en goten de brandstof in de keldergaten. Na enige tijd lukte het om het vuur aan te steken met een kleine ontploffing tot gevolg.

Gelukkig zijn de bewoners hierdoor wakker geschrokken en konden ze de vuurhaard blussen.

De brandstichters zijn 2 mannen van vreemde herkomst.

Dader 1 is 20 à 25 jaar oud en heeft kort zwart haar. Hij is slank en atletisch gebouwd. Hij droeg een donkere trainingsvest met 3 witte strepen op de mouwen, een klein logo op de voorkant en achteraan een grote opvallende tekening, mogelijk van een dier.

Dader 2 is iets ouder, tussen 25 en 30 jaar, met zwart verzorgd haar. Hij is struiser gebouwd en droeg een zwarte polo en een zwarte broek.

De mannen hadden witte plastic jerrycans bij zich en reden met een personenwagen, een 4-deurs SEAT Altea met kleine achterlichten en een bijkomend stoplicht bovenaan. De wagen heeft een trekhaak.

De bewakingscamera’s op de gevel van het huis werden aangebracht na een eerste incident in 2008. Toen werd de eigenaar van het huis om onbekende reden onder vuur genomen.

Op 2 september 2008 werd er aangebeld. Het was rond het middaguur. De man aan de deur verklaarde dat hij de achterstallige huur kwam betalen voor een appartement in Zaventem. Plots nam hij een vuurwapen in de hand en schoot het slachtoffer in de rechter schouder. Een tweede kogel trof de man in de rug. Daarna vluchtte de schutter weg.

De dader is van vreemde origine en sprak Frans. Hij droeg het vuurwapen in zijn linkerhand.

Weet u meer over de moordpoging in 2008 of de opzettelijke brandstichting in 2009 of meent u de brandstichters te herkennen, gelieve dan contact op te nemen met de speurders via het gratis nummer 0800 91.119.

Tips zijn ook welkom via opsporingen@politie.be Dit opsporingsbericht staat online op de website van de politie www.politie.be