Manisch depressieve kinderen

Kinderen worden verondersteld vrolijk te zijn en te spelen. Manische depressiviteit past niet in dat plaatje, want da's iets voor volwassenen. Niets is minder waar. Steeds meer kinderen, kleuters soms, krijgen ermee te maken. Met alle gevolgen vandien: woedeuitbarstingen, wanhoop en vooral…al van jongs af aan zware pillen.

 

 

Kelsey is 1 van hen. Ze is een adoptiekind van 11 intussen. Kelsey is niet zomaar depressief geworden…Ze heeft het geërfd van haar biologische ouders, en daar valt dus maar heel weinig aan te genezen.

“Op een gegeven moment zit je net bovenaan op de roetsjbaan. Je hebt heel gelukkig en heel enthousiast over iets. En dan gaat het bergaf. Dan ben je verdrietig en boos. En dat is heel moeilijk omdat je niet weet wat je moet doen,” zegt ze zelf.

 

Manische depressie is een stoornis waarbij buien van extreme manie en depressie elkaar afwisselen. Bijna 1 miljoen Amerikaanse kinderen nemen dagelijks een mix van stabilisators en anti-psychotica, om hun gedrag onder controle te krijgen.

 

In Telefacts 360 laten 3 Amerikaanse gezinnen binnenkijken in hun leven...een leven met een manisch depressief kind.