Liefde achter de tralies

“Het klikte meteen, we keken naar elkaar en het was liefde op het eerste gezicht, dat kan je wel zeggen. En we zijn nu al 4 jaar getrouwd.” Heidi heeft haar man voor het eerst in de gevangenis gezien. Ze kwamen elkaar toevallig tegen toen ze tegelijkertijd een bezoeker ontvingen.

Dit jaar zijn er in de Vlaamse gevangenissen een tiental gedetineerden getrouwd. In één geval ging het om een huwelijk tussen twee gedetineerden. Nikki leerde haar man kennen toen ze allebei buiten hun afdeling aan het werk waren. “We zijn getrouwd zonder dat we elkaar echt gesproken hebben.” Liefde achter de tralies.

In België zitten er meer dan 400 vrouwen achter de tralies. Meestal zitten ze voor moord of voor drugsfeiten. Wij maakten een portret van drie vrouwen, die in de vrouwengevangenis van Hasselt zitten. Ze hebben één ding gemeenschappelijk: ze zijn beginnen schrijven met een medegevangene en ze zijn verliefd geworden. Twee van hen zijn ondertussen ook getrouwd.

Nikki is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor medeplichtigheid aan de moord op haar vroegere vriend. Ze zit al vijf jaar in de gevangenis en ze is nu drie maanden getrouwd met een medegedetineerde. Ze heeft haar man in de gevangenis leren kennen. “Sinds ik getrouwd ben denk ik toch wel meerdere keren per dag aan hoe we samen verder ons leven gaan leiden. Aftellen is een groot woord maar we leven echt van dag per dag om het vol te houden.”

Wanneer twee gedetineerden trouwen, dan gebeurt dat in de gevangenis zelf, om veiligheidsredenen. Op Nikki ’s trouw waren vier genodigden en de schepen van Hasselt.  “Je moet er geen uitgebreid huwelijk van verwachten maar zowel voor mij als voor hem was het toch wel een ongelofelijke dag.”
In de gevangenis van Hasselt zijn sinds de opening zes jaar geleden, al 5 gedetineerde koppels getrouwd. Er zijn 12 secties voor mannen en 1 voor de vrouwen maar de vrouwen leven volledig gescheiden van de mannen.

Nikki heeft nu twee keer per maand ongestoord bezoek. Dan mag ze samen met haar man in een speciale, intieme ruimte enkele uren doorbrengen. Zo’n bezoek mag alleen als je getrouwd bent. “Trouwen is normaal een grote stap in je leven, hier is het bijna noodzaak. Ik ben niet getrouwd zonder dat er gevoelens zouden zijn. Maar het moest ook, anders konden we niet verder.”

Heidi krijgt regelmatig bezoek van haar man en ook van haar dochter en van haar ouders. Zelf komt ze pas binnen vier jaar in aanmerking voor een vervroegde invrijheidsstelling. Ook zij heeft haar man hier voor het eerst gezien. Maar vorige maand kwam de man van Heidi vrij. Hij staat nu onder elektronisch toezicht. Heidi is daardoor in een diepe put gezakt, zegt ze. “Ik ben blij voor hem. Dat hij hier buiten is. Maar ik heb het heel moeilijk gehad. Ik zat er op een bepaald moment helemaal onderdoor. Je voelt je in de steek gelaten. Je wil het beste voor hem, maar je blijft toch alleen achter. En dat doet veel pijn, heel veel pijn. “