Ontdek VTM GO

  • Met de beste Vlaamse programma's
  • Internationale series die je nergens anders ziet
  • Een aparte kids-wereld waar ze uuuren zoet zijn
  • Om te bingewatchen of live en uitgesteld te kijken
  • Helemaal gratis

VTM GO. Altijd een goeie reden om te kijken

VTM GO. Altijd een goeie reden om te kijken

Bekijk volledige afleveringen op

Leven op afval

“Het is ongelofelijk wat er allemaal wordt weggegooid. Yoghurt, brood, fruit en groenten maar evengoed luxeproducten zoals zalm en sint-jacobsvruchten”. Patrick is 27 en al 3 jaar ‘dumpster diver’ in Brugge.
Samen met andere zogenaamde ‘skippers’  gaat hij op zoek naar eten in afvalcontainers. In het midden van de nacht trekken ze er op uit. Ondermeer bij Carrefour zijn ze vaste klant.

In ons land wordt jaarlijks 660.000 ton voedsel in de vuilnisbak gekieperd. Meestal vanwege 'hygiëne- of veiligheidsredenen'. Maar de skippers vinden dat onzin.
Ze zetten zich af tegen de consumptiemaatschappij en snappen niet dat grootwarenhuizen perfect eetbaar voedsel wegsmijten. “Ze kunnen dit toch veel beter wegschenken aan mensen die het nodig hebben” vervolgt Patrick kwaad.

Maar de supermarkten hebben het niet begrepen op de ‘skippers’. In Dendermonde moet Steven De Geynst voor de rechtbank verschijnen omdat hij twee muffins heeft gestolen uit de afvalbak van een GB.
"Ik had de muffins net bovengehaald, toen ik werd omsingeld. De manager had al zijn personeel bijeengeroepen. Voor ik het wist, lag ik op de grond.” vertelt Steven
Voor de ene is Steven een moderne Robin Hood voor de andere een ordinaire dief.

Telefacts trekt een avond mee met een groep skippers en kijkt wat er zoal uit de afvalbak wordt gehaald.