Jacht op piraten

De Golf van Aden is een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. Ze verbindt de Indische Oceaan met de Rode Zee en het Suezkanaal. Elk jaar varen er zo’n 25.000 schepen door met aan boord miljoenen euro aan goederen of olie.
Maar de Golf van Aden ligt ook aan de kust van een van de gevaarlijkste landen ter de wereld: Somalië. Somalische piraten teisteren al jaren de Golf en de handelsschepen die erop varen. De piraten werken met kleine skiffs en lijken onschuldig, maar schijn bedriegt. Ze vallen enorme vrachtschepen aan, gijzelen de bemanningsleden en eisen losgeld, dat ze meestal nog krijgen ook. 

Marinier Alex Daget en z’n team maken jacht op de piraten. Hij heeft al vaak oog in oog met hen gestaan. “Je voelt de adrenaline door je lichaam stromen. Ook al werken ze met kleine bootjes. Ze hebben zware wapens aan boord. Machinegeweren en raketlanceerders.”, legt hij uit.
Alex en z’n team varen mee met het Amerikaanse vlaggenschip Gettysburg. Samen met andere schepen vormt de Gettysburg een internationale eenheid die moet proberen om de rust te herstellen in de Golf van Aden.

Jacht op piraten, Dinsdag in Telefacts 360.