Internetbruiden

Voor singles op zoek naar een mooie bruid is het internet een goudmijn. In enkele klikken heb je contact met Russische, Latijns-Amerikaanse maar vooral Filippijnse en Thaise vrouwen.

Iedereen kent de stereotypen: triestige eenzame mannen en mooie jonge vrouwen die uit zijn op geld.  Maar klopt dat beeld wel? Reportagemaakster Laura Barry duikt onder in de wereld van de internetbruiden.

Ze reist naar Thailand en naar de Filippijnen op zoek naar meisjes die willen trouwen met een Westerse man. In Engeland praat ze met mannen die hun “bruid” online hebben besteld.

Tandarts Ken Moylan schaamt zich niet:“Als je op mijn leeftijd wil trouwen dan is dit ideaal. Ik ben er 48. Vrouwen van mijn leeftijd zien er te oud uit. Je wil toch liever een iets jongere vrouw.”

Ken is ondertussen getrouwd met Wan, een Thais meisje. Ze is 32 en de perfecte vrouw voor Ken: “Toen ze me het eerst ontmoette op mijn hotelkamer begon ze meteen mijn kleren op te plooien en de rommel op te ruimen.”

Maar is het allemaal rozengeur en manenschijn? Waarom willen de meisjes zo graag trouwen met een buitenlander of ‘forang’ zoals zij het noemen?

Laura merkt al snel dat de Thaise en Filippijnse vrouwen Westerse mannen idealiseren. Maar dat ideaalbeeld komt vooral voort uit Hollywoodfilms. Eens in Europa of Amerika verandert het sprookje maar al te vaak in een nachtmerrie.

“De eerste keer dat hij mij sloeg was ik erg geschrokken. Ik kon me niet voorstellen dat hij dit deed. Hij was zo agressief omdat hij voortdurend cocaïne nam. Dat ontdekte ik later. Hij verplichte me ook om anale sex te hebben”: vertelt een Thaise vrouw anoniem. Ze is nog steeds getrouwd met een Ierse man en wordt zwaar mishandeld door hem.

Internetbruiden, dinsdag in Telefacts 360