'Ik heb het niet gedaan'

“Ik ga niet opdraaien voor iets dat ik niet heb gedaan. Dan hoeft het voor mij allemaal niet meer. Wat een leven heb ik dan nog? Ik kan op die manier niet door het leven gaan. Dan ben ik alles kwijt.” Els Clottemans werd veroordeeld tot dertig jaar cel voor de moord op Els Van Doren.

Clottemans saboteerde de parachute van haar liefdesrivaal waardoor die kansloos te pletter stortte. Een maand voor het proces van de Parachutemoord schreeuwde Els Clottemans nog haar onschuld uit. Om het proces niet te beïnvloeden beloofden we het interview pas na de uitspraak uit te zenden. Een opmerkelijke getuigenis.

“Ik weet niet wie het gedaan heeft. Ik kan alleen zeggen: ik heb het niet gedaan.” Els Clottemans bleef het eindeloos herhalen, de weken voor het proces. Ze bereidde zich minutieus voor op haar assisenzaak. Ze ploos het dossier uit en bekeek de videoverhoren die van haar werden afgenomen. Op zoek naar hiaten in het onderzoek, en die waren er, volgens haar. “De onderzoekers zijn er van uitgegaan dat ik schuldig ben en van daaruit zijn ze vertrokken. Omdat ik alles ontkende, noemden ze me een pathologische leugenaar. Dat was niet correct.”

Voor het eerst praatte ze ook over het bewuste weekend van 10 op 11 november 2006, waarin ze, volgens het arrest van het Hof van Assisen, de sabotage pleegde op de parachute van Els Van Doren. Dat gebeurde in het appartement van haar minnaar Marcel Somers, waar Clottemans en Els Van Doren bleven overnachten.

“Dat weekend bleef ik slapen in de living op een matras, en zij sliepen in de slaapkamer. Volgens de politie heb ik dat weekend de parachute gesaboteerd. Maar het was eigenlijk een gewoon weekend. Er is niets gebeurd.”

Psychiater Dirk De Wachter heeft het hele interview met Els Clottemans geanalyseerd. “Het kan zijn dat deze dame gelooft in haar eigen onschuld, ofwel omdat ze het niet deed, ofwel omdat ze het deed, maar er niet mee kan leven. Haar waarheid is dan haar overlevingsmechanisme, de enige manier om verder door het leven te gaan.”

Maar Els Clottemans bleef consequent in haar ontkenning, tot op de laatste dag van haar proces. “Ze hebben geen bewijs. Ze willen gewoon aantonen dat Els Clottemans binnen het profiel past. Dat hebben ze van in het begin gezegd.”