Het vliegend hospitaal

De C-17 Globemaster is een van de grootste militaire vrachtvliegtuigen ter wereld. Het Britse leger vervoert er zowat alles mee. Tanks, helikopters, troepen en bevoorrading. Maar sinds de oorlog in Afghanistan is het toestel al ettelijke keren ingezet als vliegend hospitaal.

De buik van het vliegtuig wordt dan omgebouwd tot een heuse ziekenzaal met al wat er nodig is om zwaargewonde soldaten te verzorgen. Een medisch team van dokters en verplegers begeleidt hen terug naar huis, terug naar hun familie.

“Meestal krijgen we slachtoffers van ontploffingen aan boord. Dat is best traumatisch. Sommige soldaten zijn amper te herkennen. Waar je een arm of een been verwacht is er niets meer. Het kan ook een torso zijn met alleen nog een hoofd”: zegt verpleger Niven Phoenix.

De dokters en verplegers verzorgen de slachtoffers, maar soms moeten ze ook operaties uitvoeren aan boord van het vliegtuig. Ze zijn vaak de eerste buitenstaanders die de verhalen van de soldaten horen. Zonder censuur van de legertop.

Soldaat Steve Loader: “Ik heb nog nooit zoveel bloed gezien in mijn hele leven. Over de hele vloer, over mijn hele lichaam. Mijn benen en mijn handen waren aan het drijven in het bloed.”

Het hectische leven aan boord van een luchthospitaal, nu dinsdag in Telefacts 360.