Gedwongen opname in de psychiatrie

Begin dit jaar overleed Jonathan Jacob in bizarre omstandigheden in een Mortselse politiecel. Zijn dood was het gevolg van een uit de hand gelopen collocatie.

Jonathan was die bewuste dag onder invloed van drugs en compleet paranoïde. Hij bood zich aan bij de politie en werd naar het psychiatrisch centrum ‘de Alexianen’ in Boechout gebracht. Maar daar weigerden ze hem op te nemen wegens té agressief. Terug in de cel ging Jonathan door het lint en werd er hardhandig overmeesterd door het Bijzonder Bijstandsteam van de Antwerpse politie. Wat later stierf hij.

Zijn dood legt een sluimerend probleem bloot bij de gedwongen opnames van mensen in psychiatrische centra. “Er zijn situaties waarbij wij zeggen: dit is niet voor ons”, geeft Erwin Reyskens toe. Hij is agressiecoach van het psychiatrisch centrum Ziekeren in Sint-Truiden. Maar ook politiemensen zijn niet goed voorbereid op dit soort collocaties. “Uit deze case gaan we leren voor onze opleiding”, zegt Leo Van den Eynde van de Politieschool Antwerpen.

Al komt voor de vader van Jonathan Jacob dit inzicht pijnlijk laat: “Sinds de dood van mijn zoon ben ik met niets anders meer bezig. Zijn dossier is een stuk van mijn leven geworden.”