Eenzame opsluiting

Bijna 80.000 gevangenen in de Verenigde Staten leven in eenzame opsluiting, een systeem dat wetenschappers als marteling beschouwen. De gedetineerden krijgen elke dag een kwartier om zich te douchen en een uur om individueel te sporten. De rest van de dag brengen ze eenzaam en alleen door in een cel van 2 bij 3 meter.
 
“Als je hier net aankomt en je kijkt naar de vloer van je cel, dan zie je dat er een patroon in het cement is uitgesleten. Dat is het resultaat van de vorige bewoner die net hetzelfde deed als jij zal doen: ijsberen. Van het bed naar de deur, van de deur naar het bed. Elke dag opnieuw”, vertelt Josue Gonzales, veroordeeld voor 5 jaar.

Zoals de meeste gevangenen is Gonzales in eenzame opsluiting belandt na zich te hebben misdragen in een andere gevangenis. Binnenkort heeft hij zijn straf uitgezeten. Sommige gedetineerden blijven hun hele leven eenzaam opgesloten. Hun stoppen slaan door en ze beginnen zich agressief te gedragen.

”De eerste tien jaar dat ik hier zat, heb ik me nooit misdragen. Nu doe ik vaak dingen zonder erover na te denken. Ik weet dat ik niet meer zo helder denk als vroeger en ik krijg een drang om mensen pijn te doen. Die gevoelens had ik vroeger nooit.” Zo vertelt Justin Rueb nadat hij net een bewaker heeft aangevallen.

Bij elke misstap die de gevangenen begaan verliezen ze een aantal van hun privileges: hun tv wordt afgenomen, ze mogen niet meer telefoneren,… Als Gonzales wil vrijkomen, zal hij zich moeten beheersen.

”Als ik een van die bewakers op straat tegenkom, zal ik hem ineenslaan. 90 procent van de gevangenen hier denkt zo.”

Leven in eenzame opsluiting, je ziet het dinsdag, in Telefacts 360.