Drugsoorlog in Rio

04/04/2011 - 17:44

In de Braziliaanse stad Rio De Janeiro wonen meer dan 11 miljoen mensen. Ongeveer 20 % van hen leeft in een van de 600 favela's of sloppenwijken in de stad. En daar zijn zwaarbewapende drugsbendes de baas. De politie strijdt elke dag een oorlog tegen deze bendes, met als gevolg: een stadsguerilla waarbij wekelijks tientallen doden vallen.

Tussen de drugdealers en de politie staat pastoor Dione "Jonny" dos Santos. Hij voert de strijd tegen de drugsbendes op zijn eigen manier: met het evangelie.

Jonny Dione: “Ik ben al vier jaar soldaat in het leger van Jezus Christus. Ik was ook dealer, maar tegenwoordig ben ik priester en red ik levens.”
Wagner “Jack the Killer” do Nascimento Silva is een van de dealers die zich heeft aangesloten bij de kerk van Pastoior Dione: “Elk kind droomt van een toekomst als voetballer, sambamuzikant of rapper. Maar als dat niks wordt, wat doen ze dan ? Ze worden omarmd door de drugsbendes. Tegenwoordig biedt de Kerk ze nog een tweede mogelijkheid. Ze kunnen zich aansluiten bij de Kerk zodat ze niet eindigen als een lijk.”

Juarez Mendes da Silva, beter bekend onder de bijnaam Spiderman is drugsbaron en een van de meest gezochte criminelen in Rio. Hij wil graag stoppen met dealen en zich aansluiten bij de kerk van Pastoor Dione, maar hij weet niet hoe.

 

Drugsoorlog in Rio. Dinsdag 5 april in Telefacts 360.

Ontdek meer over Telefacts Zomer

Meer video's van Telefacts Zomer

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Seizoen 2018

Seizoen 2018

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra