De VUB-moorden


"Het is heel speciaal en het is statistisch onwaarschijnlijk. Twee onopgeloste moorden, twee moorden schijnbaar zonder motief. En dan vragen de mensen: hoe komt dat?" Jan Lampo zoekt al jaren naar de moordenaar op zijn vrienden Peter De Greef en Daniële Girardin, die samen met hem studeerden aan de VUB.

Tot op de dag van vandaag zijn de moorden niet opgelost. De federale gerechtelijke politie van Antwerpen heropent het onderzoek, in een ultieme poging om de dader te vinden. Mogelijk is de moordenaar iemand uit de vriendenkring zelf. "Er zijn raakpunten aanwezig en we vermoeden dat hier toch mogelijk dezelfde dader aan het werk is geweest. En dan moeten we wel gaan kijken in de vriendenkring van beide slachtoffers", zegt speurder François Kind.

"Moord op iemand is altijd een onzinnige manier om iemand weg te rukken uit het leven", zegt vriendin Ann Reyniers. "Maar dit waren moorden zonder motief. Onze vrienden werden niet beroofd, niet verkracht, niet aangerand. Dan hebt ge echt de vraag van: waarom?"

Eén uitgebreide vriendenkring en twee onopgeloste moorden. Peter De Greef, een student van de VUB, wordt doodgeschoten op straat in Etterbeek in 1980. Daniëlle Girardin, een vroegere vriendin van Peter en docente aan de VUB wordt doodgestoken op straat in Wilrijk in 1993. De vrienden van toen vragen zich nog altijd af waarom ze vermoord zijn.

"Ik kan mij niet voorstellen dat er een moordenaar is die eerst in Brussel rondloopt en 17 jaar later in Antwerpen en die toevallig twee mensen vermoordt die elkaar kennen. Ik denk dat het iemand is die hen allebei gekend heeft", vertelt de Britse Georgia Kaufmann, vriendin van Daniëlle.

De moord op Peter is twee maanden geleden verjaard, na dertig jaar kan de dader zelfs niet meer gestraft worden. Maar commissaris Kind heeft het dossier toch opgevraagd om te onderzoeken of diezelfde dader twaalf jaar later ook Daniëlle kan vermoord hebben.