De speekseltest getest

04/11/2010 - 17:35

Sinds 1 oktober controleert de politie automobilisten op het gebruik van drugs met een speekseltest. Na een maand testen wijzen de cijfers uit dat maar liefst 1 op 3 van de gecontroleerde chauffeurs positief is.

Toch rijzen er veel vragen over de betrouwbaarheid van de speekseltest. Zo zou de test gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden waardoor positieve gevallen negatief testen. En anderzijds zouden mensen die géén drugs, maar wel bepaalde medicatie hebben genomen, dan weer een positief resultaat geven. 

Ook toxicologen hebben vragen bij de speekseltest. Want de test zou wel aanduiden of iemand verboden substanties in het lichaam heeft, maar niet of de chauffeur  in kwestie (nog) onder invloed rijdt.

Telefacts deed zelf de test met onder andere zanger Sergio Quisquater en  zoekt uit welke verhalen kloppen en welke niet.

Ontdek meer over Telefacts Zomer

Meer video's van Telefacts Zomer

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Seizoen 2018

Seizoen 2018

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra