De Pijplijn

30/05/2011 - 11:18

De westkust van Ierland. Een stuk ongerepte natuur. Tot voor 2005. Dan ontdekt energiereus Shell een groot gasveld in zee, niet ver van het vissersdorpje Rossport.

De multinational ruikt geld en legt een plan op tafel om een gigantische gaspijpleiding aan te leggen, van het dorp tot diep in het binnenland. Alleen ‘vergeet’ Shell om de inwoners van Rossport te informeren.

 

Op een dag stonden ze hier en vertelden ze droogweg dat er een pijplijn door mijn velden ging lopen,” zucht landbouwer Willy Corduff. Net als vele andere dorpsbewoners is hij helemaal niet opgezet met de plannen van Shell.

Al snel komt het tot harde confrontaties tussen de lokale boeren en vissers en de arbeiders die de pijplijn moeten aanleggen. 5 vissers belanden zelfs enkele maanden in de gevangenis omdat ze zich te hevig verzetten.

 

Natuur versus industrie, een hechte lokale gemeenschap tegen een anonieme multinational. De pijplijn, dinsdag 31/07 in Telefacts 360

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra