De Geheimen van Scientology

De Kerk van Scientology is een machtige organisatie. Onder de leden veel rijken en beroemdheden, zoals Tom Cruise en John Travolta. Wereldwijd heeft de kerk miljoenen aanhangers. Er doen veel verhalen de ronde over de Kerk, maar die zijn vaak moeilijk te controleren, laat staan te bewijzen. Tot vandaag.

In Telefacts 360 praten leden van Scientology in Amerika, uit de biecht. Ze behoorden  één voor één tot de’ top ‘van de Kerk en getuigen hoe Scientology met chantage en spionage , z’n aanhangers in de tang houdt. 

“Ik kon het niet meer aan,” vertelt Mike Rinder, “Toen ik uit het gebouw van de Kerk van Scientology stapte, wist ik dat het de laatste keer was dat ik mijn vrouw zou spreken. De laatste keer dat ik mijn kinderen zag. De laatste keer dat ik mijn familie sprak.”

Rinder weet waarover ie het heeft. Hij was z’n hele leven lid van de Kerk en heeft zelf, in opdracht van de top, mensen achtervolgd en bezwarend materiaal verzameld om leden te kraken,  als ze uit Scientology wilden stappen.

Zo geeft Rinder toe dat hij en andere collega’s -in opdracht- stiekem diepe persoonlijke gesprekken met leden filmden. “ Iedereen werd doorgelicht en moest persoonlijke gesprekken hebben met de top. Die gesprekken waren  mentale testen waarin een lid z’n hele ziel moest blootleggen. Maar ergens in de kamer was een verborgen camera verstopt die alles opnam. Ook Tom Cruise heeft zo’n gesprek gehad’.

Jason Beghe, een Hollywoodacteur  die  onder andere meespeelde in “Thelma & Louise”, maakte het zelf mee toen hij eruit stapte.

“Op een bepaald moment staat er iemand voor mijn deur met een aantal grote mappen onder zijn arm. Mappen met allerlei informatie en vreselijke foto’s van mij”.

Zelfs tijdens het maken van de reportage, worden de journalist en de ex-leden constant achtervolgd en geïntimideerd. En ook dat, staat allemaal op tape.

De geheimen van Scientology, dinsdag in Telefacts 360.