De Engelen van Justitie

“Het is goed dat ze bestaan, de justitieassistenten. Ik denk dat veel mensen er anders onderdoor zouden gaan. Het is goed dat ze ons zo’n beetje bij de hand nemen, zo weet je beter wat er gaat gebeuren.”

De zoon van Thea is vermoord in Middelkerke, ze kreeg voor de duur van de gerechtelijke procedure begeleiding van een justitieassistente. En die begeleiding is hard nodig. “Mensen komen in een hele nieuwe wereld terecht”, zegt justitieassistente Stéphanie Blieck. “Ze weten niet hoe het gerecht werkt en het heeft een grote impact op hen. Wij proberen het hen stap voor stap wat makkelijker en duidelijker te maken”.

De justitieassistentes geven justitie een menselijk gelaat en helpen slachtoffers en daders met hun grote en kleine problemen. Het zijn de Engelen van Justitie.

Justitie dichter bij de mensen brengen, dat was hét modewoord na de affaire Dutroux en de Witte Mars die daarop volgde. Daarom zijn ook de justitiehuizen opgericht, in 1999. Nu, meer dan tien jaar later, zijn er in Vlaanderen elke dag bijna 400 van die justitieassistenten aan het werk. Maar wat doen ze nu precies? Telefacts Crime volgde enkele justitieassistenten en hun cliënten.

“Soms kunnen hele kleine dingen zoals een advocaat die een hand geeft aan de advocaat van de tegenpartij voor sommige mensen al heel confronterend zijn en veel vragen opwekken”, zegt  justitieassistente Stéphanie Blieck. “Het is dus belangrijk dat wij daar wat uitleg bij kunnen geven.”

In Vlaanderen zijn elke dag 385 justitieassistenten aan het werk. Ze begeleiden niet alleen de slachtoffers, maar ook de daders van misdrijven, zoals veroordeelden die een beperkte detentie hebben. Ze zitten in de gevangenis, maar ze mogen overdag wel buiten om een opleiding te volgen of om te gaan werken. Justitieassistenten begeleiden hen bij hun reclassering.

Ook Pascal heeft beperkte detentie. Hij zit alles samen al 6 jaar in de gevangenis voor brandstichting, een zware diefstal en een drugszaak. “Ik probeer altijd eerlijk te zijn tegen haar. Want als je buitenkomt heb je ook iemand nodig die weet wat er moet gebeuren. Anders weet je niet waar je moet beginnen. Dat heb ik nu wel geleerd, dat ik aan de toekomst moet denken.”

Er is altijd maar meer werk voor justitieassistenten. Dit jaar alleen al zullen er weer meer dan 15.000 nieuwe begeleidingen van daders opgestart zijn in Vlaanderen. An Liekens begeleidt veroordeelden die vrij zijn met een enkelband. “Als iemand werk heeft, dan is er een vaste structuur in iemand zijn leven en dan is het al veel gemakkelijker voor die persoon zelf om zich te handhaven in het systeem van elektronisch toezicht. Wij proberen hen een stuk houvast te geven.”
In 12 procent van de gevallen gaat het echt mis en wordt het elektronisch toezicht herroepen.