De Belgische droom

Duizenden mensen vragen jaarlijks asiel aan in België. Meestal blijven het anonieme gezichten. Maar sommige springen er uit: ze hebben een verhaal dat opvalt. Telefacts praat met drie vluchtelingen met een  gelijkaardig verhaal. Zij komen uit een hopeloze situatie in oorlogsgebied, belanden in een opvangcentrum in België maar slagen er ondanks alles toch in iets te maken van hun leven. Dankzij een ijzersterke wilskracht en een ongebreidelde portie optimisme.

Madina Hamidi (23) groeit op in Afghanistan. Op haar 14de wordt haar vader vermoord en moet ze vluchten met haar moeder en haar zussen. Ze studeert voor schoonheidsspecialiste, droomt van een eigen zaak en werd vorige maand gekroond tot Miss Diamant.

Ayan Mohamud Yusuf (30) groeit op in Somalië. Als de burgeroorlog uitbreekt, vlucht Ayan het land uit en zwerft 5 jaar rond, van het ene Afrikaanse land naar het andere. Tot een mensensmokkelaar haar naar België brengt. Ayan verblijft 3 maanden in het Klein Kasteeltje. Ze wordt erkend als vluchteling, studeert en begint te werken. Eerst in een restaurant, later in enkele administratieve jobs. Vandaag werkt ze al 5 jaar op het kabinet van Premier Leterme. Van het klein kasteeltje naar Wetstraat 16.

Jérémie Hakeshimana (36) is  een bekende muzikant in Burundi met een gevestigd muzieklabel. Drie jaar geleden komt hij naar België voor de promotie van zijn muzieklabel. En plots krijgt hij dreigtelefoons uit Burundi. “We vermoorden je!” Zijn gezin, zijn carrière en zijn vrienden zijn in Burundi, maar hij kan niet meer terug. Hij wordt snel erkend als vluchteling en zijn gezin komt over. Maar voor zijn muziekcarrière moet hij helemaal opnieuw beginnen. Ondertussen deelt hij het podium met Axelle Red en Sioen en schrijft hij de soundtrack voor Na Wewe, de Belgische kortfilm die recent werd genomineerd voor een Oscar.