Bloedgsm's

Elke gsm die in het Westen verkocht wordt, draagt bij aan de burgeroorlog in Congo. Dat stond 10 jaar geleden al in een rapport van de Verenigde Naties en is nog altijd zo volgens de Deense journalist Frank Poulsen. “In gsm’s zit coltan, een metaal dat in Congolese mijnen ontgonnen wordt. De mijnen zijn vaak in handen van rebellen, die met de opbrengst wapens kopen”.

Poulsen trekt zelf op onderzoek naar Congo en ziet dat corruptie er alomtegenwoordig is. Hij spreekt met ambtenaren van het Congolese ministerie van mijnen en merkt dat die evengoed betaald worden door de mijnindustrie.

Poulsen confronteert een van hen daarmee: “U zit aan beide kanten van de tafel?”
“Ik gebruik mijn ervaringen uit de privé om de publieke belangen te dienen. En omgekeerd.” Aldus Kampekampe, kabinetschef van het ministerie van mijnen.

Poulsen trekt naar het gehucht Walikale en de ontoegankelijke Bisie-mijn in Congo, een no go area, ook al krijgt hij meermaals waarschuwingen.

“Er kan vanalles gebeuren. Als je bijvoorbeeld ontdekt dat het Congolese leger iets verkeerd doet, ben je in gevaar. Ontdek je dat de mijn in handen is van rebellen, ben je ook in gevaar. Als je iets filmt dat hen tegen de borst stoot… ben je eraan.” Zegt Bernard Leloup, VN.