Agenten onder vuur

21/02/2011 - 11:40

“Ik hoop dat ik op het proces een antwoord zal krijgen op de vraag waarom er toen zo’n extreem geweld gebruikt is. Maar toch zal het proces voor mij geen eindpunt zijn. Er zal geen dag voorbij gaan of ik denk terug aan die ene dag.” Drie jaar geleden zat agent Peter Vanstalle naast Kitty Van Nieuwenhuysen toen hun politiecombi werd beschoten door zwaarbewapende gangsters. Peter heeft het schietincident nog niet helemaal verwerkt en nu het proces dichterbij komt, zijn ook de nachtmerries weer terug. ”Tot op vandaag heb ik het er nog altijd heel moeilijk mee.” In deze reportage vertelt de kroongetuige wat er toen precies gebeurd is en hoe moeilijk de verwerking van zo’n gebeurtenis is.

 

In de nacht van 3 op 4 december 2007 betrapten agenten Kitty Van Nieuwenhuysen en Peter Vanstalle drie gangsters die in Lot probeerden een auto te stelen. “Op het moment dat we onder vuur genomen zijn, wist ik zelfs niet wat er gebeurde. Wat ik me nog wel goed herinner is dat het na de schietpartij doodstil was. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik zo’n schrik heb gehad.”

Kitty overleefde de kogelregen niet, ze was amper 24 en net afgestudeerd van de politieschool. Onmiddellijk na het incident was er kritiek dat jonge agenten te snel in de vuurlinie werden gebracht. “De manier waarop zij vermoord is heeft niks te maken met leeftijd, je opleiding of onervaren zijn. Daar zat iemand langs de weg met een kalasjnikov die blind vuurde op een politievoertuig. Daar kan je je niet tegen verweren”, zegt Marc Dillen, directeur van de politieschool.

Peter Vanstalle is nog altijd in behandeling bij een psycholoog van het stressteam van de federale politie. Dat stressteam vangt geregeld agenten op na een schietincident. “Ik ben eigenlijk nog nooit een agent tegengekomen die na een schietincident zegt: ik ben dat eigenlijk volledig vergeten”, zegt psychologe Katrien Goetschalckx.

In de reportage getuigt ook Ilse, een andere agente uit de school van Kitty Van Nieuwenhuysen. Ook zij werd later beschoten door gangsters die ze achtervolgde. “Aanvankelijk had ik niet veel last na het incident. Tot mijn zoontje op een ochtend aan tafel zei, met de tranen in zijn ogen: ‘mama, je mag niet meer gaan werken bij de politie want anders schieten ze jou dood’. Toen ben ik ingestort en heb ook ik hulp gevraagd van het stressteam.”

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra