De hardwerkende Vlaming wordt steeds armer

Dinsdag 29 oktober - Armoede is geen probleem meer van enkel de vierde wereld. Ook de modale, hardwerkende Vlaming krijgt het steeds moeilijker om de rekeningen op tijd te betalen. Jobverlies, faillissementen en relatiebreuken brengen mensen in geldproblemen. Wat is er aan de hand?  Telefacts en iVox deden een onderzoek bij 1050 Vlamingen: bijna één op drie kan op het einde van de maand niéts opzij zetten. En extraatjes worden steeds moeilijker. Zelfs op de hobby’s van de kinderen wordt door een kwart bespaard. En daardoor dreigt sociale uitsluiting.

Steeds meer echtscheidingen zorgen voor steeds meer –onzichtbare- armoede. Dat blijkt uit het onderzoek dat Telefacts liet uitvoeren door het bureau iVox. Koppels die uit elkaar gaan moeten het plots klaren met één inkomen. Terwijl de energiefactuur en de huishuur of de hypotheek hetzelfde blijft.  “Je voelt je een mislukking”, zegt Anne. Ze moet zelfs de aankoop voor een beugel voor haar zoon annuleren. Ook advocate Cynthia heeft het sinds haar scheiding ontzettend moeilijk: “Een avondje uitgaan met vriendinnen zit er niet in.” Dat én een babysit weeg te zwaar op haar maandbudget.

Een kwart van de ondervraagden slaagt er niet in te sparen, maar bij alleenstaanden met kinderen is de toestand nog schrijnender. Daar kan meer dan de helft (54 %) niets opzij zetten. Ongeveer een kwart van de Vlamingen (27 %) zegt dat het inkomen niet voldoende groot is om het gezin te onderhouden. Bij éénoudergezinnen is dat 54 %.

Armoede zit steeds meer verstopt achter doodgewone gevels. Maar binnen in huis wordt er gerekend en geteld. We kopen massaal huismerken in de supermarkt en  30 % van de ondervraagden koopt geen luxevoeding, simpelweg omdat het te duur is. Maar nog pijnlijker is de dreigende sociale uitsluiting. Een kwart van de mensen geeft toe te besparen op de hobby’s van de kinderen. En evenveel mensen zeggen geen geld te hebben voor af en toe een restaurantbezoek. Zelfs op doktersbezoeken wordt er bespaard.

Dinsdagavond doen hardwerkende Vlamingen hun eerlijke verhaal in Telefacts. Hoe zijn ze van hun onbezorgde leven in de problemen of zelfs in armoede  terecht gekomen?