Antwerpen: draaischijf van elektronisch afval

Dinsdag 23 oktober - Telefacts gaat mee op controle met de milieupolitie en is getuige van de verboden afvalhandel in de Antwerpse haven.

Wekelijks verlaten tussen de 5 en de 10.000 auto’s de Antwerpse haven met bestemming West-Afrika. Hierdoor is Antwerpen de draaischijf geworden van een internationale handel in tweedehands voertuigen, volgestouwd met elektronisch afval zoals Tv-toestellen, koelkasten, diepvriezers en computers. Controle hierop is quasi onbestaande.

Marc De Strooper, federaal inspecteur leefmilieu : “Als je nagaat hoeveel afvalstoffen via Antwerpen verscheept worden, dan kunnen wij slechts een klein percentage - minder dan 1 procent – controleren”.

In de eerste helft van 2012 werden op de Antwerpse kaden slechts 92 tweedehands voertuigen gecontroleerd. In 65 gevallen werd verboden elektronisch afval aangetroffen. De pakkans is enorm klein. Bijkomend probleem is dat dit elektronisch afval vol zit met giftige stoffen dat in de landen van bestemming voor enorme problemen zorgt.

In Ghana bijvoorbeeld wordt deze afvalberg afgehandeld door kinderen. Ze verbranden oude televisietoestellen en afgedankte computers om er de schaarse waardevolle metalen uit te halen. Kevin Bridgen van Greenpeace vreest voor de gevolgen: “Er zitten zware metalen in de toestellen. Lood, cadmium en kwik zijn heel giftig. Zelfs bij lage dosissen. Ze beschadigen het zenuwstelsel, de nieren en andere organen. Onze grootste zorg is de invloed van lood en kwik op de ontwikkeling van het zenuwstelsel bij kinderen”.

Frans Geysels, Hoofdcommissaris Federale Gerechtelijke Politie, ziet maar één oplossing : “De strijd tegen de export van illegaal afval is als Don Quichote die vecht tegen windmolens. Het is geen probleem van België, het is zelfs geen probleem van West-Europa. Het is een internationaal probleem. Je moet het dus ook internationaal door samenwerking gaan aanpakken”.