Zo voelt crisis

Dinsdag 21 februari - Een hele week met een gezin in één kamer wonen, omdat het niet langer betaalbaar is om een heel huis te verwarmen! Welkom in Griekenland anno 2012 … De Vlaamse Lieve De Paep woont er al 25 jaar. “Het laatste jaar is het echt dramatisch geworden. Mijn man en ik zijn van een loon van 3000 euro per maand, teruggevallen op een maandsalaris van 1500 euro”, vertelt Lieve in Thessaloniki. “Ons zoontje moet z’n jas aanhouden op school omdat ze daar de verwarming niet meer aanzetten.  We eten thuis zelfs opnieuw zaken die ze hier 30 jaar geleden aten. Omdat het anders niet meer betaalbaar is ”.

Griekenland lijkt 50 jaar teruggeslagen in de tijd. Het is een land in oorlog. Wie vandaag werkloos wordt, heeft ook geen deftig sociaal vangnet meer. “ Over 6 weken ben ik wellicht mijn job kwijt”, vertelt Peter Janssens moedeloos. Hij geeft les aan de universiteit van Thessaloniki. “Sinds september heb ik geen loon gekregen, omdat ik eigenlijk geen contract had. Maar het was dit of niks. Deze maand heb ik voor het eerst mijn loon gekregen: een kleine 900 euro per maand. Daarmee moeten mijn vriendin en ik rondkomen, want zij is werkloos op dit ogenblik.”  

In de straten van Thessaloniki zijn de Grieken beschaamd, woedend en gefrustreerd. Een vrouw gaat half over haar balkon hangen en roept naar onze cameraploeg. “Ik ga springen! Dit is wat crisis echt met mensen doet!”.