Ze zijn zo goedkoop, mijnheer

24/10/2011 - 13:15

Dinsdag 25 oktober - Aan de haven van Zeebrugge troepen elke vrijdagavond honderden trucks samen. Allemaal Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die maanden langs onze snelwegen wonen. ‘Klein Polen’ heet de parkeerplaats in Zeebrugge.

Voor chauffeurs, als Gjorgi Kamilov, uit Macedonië, is België hun tijdelijk thuisland. “Het is hard werken. 60 dagen geen huis. Ik slaap al die tijd in mijn truck. En voorts: alleen maar rijden, rijden, rijden. 13 000 km per maand.” Het leven langs de weg is hard, maar het is beter dan wat Gjorgi in zijn thuisland kan verdienen, vertelt ie: “1500 euro per maand. Minder dan de Belgische collega’s maar mijn vrouw moet in Macedonië 5 maanden in een textielfabriek werken om hetzelfde te verdienen!”. Na 2 maanden wordt Gjorgi afgelost door andere collega’s. De trucks blijven in België, want de meeste Oost-Europeanen  werken allemaal voor Belgische firma’s met een dochterbedrijf in de Oost-Europese landen. Transportfirma Corneel-Geerts uit Antwerpen bestaat al 50 jaar. Maar 7 jaar geleden richtte Marc Geerts, de zoon, in Bratislava, Slowakije, een kleine transportfirma op. “Ik betaal mijn Belgische en mijn Oost-Europese chauffeurs evenveel: 1800 euro netto per maand. Maar die Belgische chauffeur kost mij eigenlijk 4300 euro en de Oost-Europeaan 2000 euro”, verduidelijkt Geerts. “ Of ik werk van de Belgen afpak? Neen, want die 75 Belgen kunnen nu nog voor mij blijven werken, dankzij de Oost-Europese collega’s. Als ik alleen met Belgen moet werken,  kan ik mijn bedrijf sluiten”.  De vakbonden zijn het niet helemaal eens met deze stelling. Frank Moreels,  secretaris-generaal van BTB-ABV: “Die mensen werken onder de prijs, waardoor de  loon- en arbeidsvoorwaarden van de Belgische chauffeurs onder druk komen te staan. Maar ze worden tegelijk ook uitgebuit door de Belgische werkgevers. Ze worden gepusht om steeds harder te werken en steeds langer te rijden”.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra