Wielertoeristen op proffietsen

10/04/2012 - 10:31

Dinsdag 10 april - In 2009 waren er in Vlaanderen 1,2 miljoen fietsers. Die gaven allemaal samen 1,2 miljard euro uit aan fietsmateriaal. En nog elk jaar stijgen de omzetten in de fietsindustrie, vooral bij de wielertoeristen. Bij de twee grootste Belgische fietsfabrikanten, Ridley en Merckx, zien ze het graag gebeuren. “In 2011 hebben wij 8000 fietsen verkocht. Dat is goed voor een omzet van 7 miljoen euro. In 2012 mikken we op meer dan 9000 fietsen en een omzet van 8 miljoen euro”, vertelt Dave Luyckx, van Eddy Merckx Cycles. Het frame (het kader)van hun duurste model, de IMX-7, kost 4000 euro. Maar daarmee heb je nog geen fiets. “Om hem helemaal ‘top’ af te monteren, moet je toch rekenen op 9 à 10.000 euro”.

Veel geld, maar de wielertoerist legt het maar wat graag neer. “We hebben samen 14 koersfietsen. De duurste 7000, de goedkoopste tussen 2 en 3000 euro. En telkens in tweevoud”. Aan het woord zijn Rosette en Guido, 58 en 60 jaar oud en samen gebeten door het fietsvirus. “We fietsen al ons hele leven. 4 keer per week, 150 kilometer per rit. Het is een passie, die ons al een huis heeft gekost. Maar spijt hebben we er zeker niet van”, vertellen Rosette en Guido.
Sinds een paar jaar is fietsen ook bij managers en ondernemers het nieuwe ‘it’. Netwerken op de koersfiets, als het ware. “Tijdens de bankencrisis geraakte ik maar moeilijk aan geld voor mijn bedrijf”, vertelt ondernemer Michel Albertz. “Maar op de fiets heb ik de juiste investeerders ontmoet en toch vlotter mijn geld gekregen. Het fietsen schept een vertrouwensband”.
Wielertoerisme vindt ook stilaan zijn weg naar het echte toerisme. Kant-en-klare vakantieformules voor amateurs met ambities. In Mojàcar, in het zuiden van Spanje, heeft ex-prof Serge Baguet sinds 2 jaar een stagecentrum. Hij werkt samen met een touroperator. “Profteams komen hier al langer, maar tegenwoordig zien we ook steeds vaker wielertoeristen. Vorig jaar 1000 in totaal”, vertelt Baguet. Pascal De Veylder, een wielertoerist , komt er op stage. “Voor een goeie 700 euro all-in ben ik hier een week aan het trainen, op een topfiets, met een topbegeleider”, aldus De Veylder. Telefacts over de big business van het wielertoerisme in Vlaanderen.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra