Wie liegt, die blijft

17/10/2011 - 13:16

Dinsdag 18 oktober - Issam moet nog tot 2015 brommen in de gevangenis Leuven-Centraal. Hij heeft drugs gedeald en diefstallen met geweld  gepleegd. Maar de vraag is of Issam wel ‘ Issam ‘is? En waar hij dan vandaan komt?  Tijdens een gesprek van 40 minuten verandert hij 3 keer van versie: “Ik ben geboren in Marokko, ben verhuisd naar Tunesië, maar ik ben eigenlijk Algerijn”, vertelt Issam aan de ondervragers van Dienst Vreemdelingen Zaken. Op de documenten die hij  in Italië kreeg staat als geboorteplaats: Palestina. Het is met andere woorden een kluwen. Issam liegt en dat recht heeft hij. Telefacts bezoekt samen met een team van DID, de Dienst Identificatie van gedetineerden, de gevangenissen om uit te vissen wie waar vandaan komt.

Op dit ogenblik zitten 3000 illegalen opgesloten in Belgische gevangenissen. Dat is bijna een derde van de totale gevangenispopulatie. Repatriëren lijkt de meest logische oplossing, maar dat lukt in veel gevallen niet. “We kunnen iemand pas het land uitzetten  als we weten waar naartoe.  Als we weten waar die persoon vandaan komt”, verduidelijkt Freddy Roosemont, de directeur-generaal van DVZ. “En dan moet het land in kwestie zijn onderdaan nog terug willen, natuurlijk”.  Het is een kluwen: illegalen liegen en andere landen doen vaak moeilijk.  Maryvonne Jacquemin van DVZ stelt het onomwonden: “Ik denk dat sommige thuislanden minder graag meewerken om illegale criminelen terug te nemen, omdat ik denk dat men zijn criminelen liever in een ander land heeft dan het zijne …”. En op die manier komen illegale criminelen, na hun gevangenisstraf, gewoon terug op straat terecht. Met een bevel om het Belgisch grondgebied te verlaten … wat niet altijd gebeurt.

Uitzonderlijk mag reporter Wannes Peremans voor Telefacts de verhoren in de gevangenis bijwonen. In het zog van de speurders van DVZ.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017
39min
Wo, 15/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra