Ontdek VTM GO

  • Met de beste Vlaamse programma's
  • Internationale series die je nergens anders ziet
  • Een aparte kids-wereld waar ze uuuren zoet zijn
  • Om te bingewatchen of live en uitgesteld te kijken
  • Helemaal gratis

VTM GO. Altijd een goeie reden om te kijken

VTM GO. Altijd een goeie reden om te kijken

Bekijk volledige afleveringen op

Wie is Ronald Janssen?

Donderdag 22 september - “Ik heb achter die mens nooit iets anders gezocht dan een vriendelijke buur.” De vrienden van seriemoordenaar Ronald Janssen begrijpen nog altijd niet hoe ze zich zo hebben kunnen vergissen. Janssen was charmant, een gentleman, joviaal, een grappenmaker. Maar ’s nachts werd hij een roofdier en ging hij op jacht naar onschuldige slachtoffers. Op het proces dat vrijdag begint, hoopt iedereen antwoord te krijgen op de vele vragen. “Welke zijn de drijfveren geweest van Janssen om net die slachtoffers eruit te pikken“, vragen de advocaten van de slachtoffers zich af. Wie is Ronald Janssen? Telefacts Crime probeert te reconstrueren.

 

Op het assisenproces rond de moorden op Kevin Paulus, Shana Appeltans en Annick Van Uytsel zet de openbaar aanklager de feiten en de omstandigheden op een rijtje die ertoe geleid hebben dat Ronald Janssen terechtstaat voor de moorden. Op basis van die akte van beschuldiging proberen we het leven en de misdaden van Ronald Janssen in kaart te brengen.

 

Telefacts Crime sprak met vrienden, kennissen en buren van Janssen. Volgens de directeur van het Koninklijk Atheneum in Maasmechelen was Janssen een heel gewone, doorsnee leerling. Hij zag hem nog op een klasreünie, kort na de moord op Annick van Uytsel. “Ronald Janssen deed mee zoals alle anderen, hij was joviaal”, vertelt Guy Cleuren. “Het is pas achteraf - als die gruwelijke feiten bekend worden - dat je beseft wat voor een façade hij heeft getrokken. Dat heeft iedereen enorm geschokt.”

 

Ronald Janssen is een kernpsychopaat, zeggen de psychiaters in de akte van beschuldiging. Maar niemand die iets verkeerd in hem zag. Ook Roland niet, de buurman van Ronald Janssen in Genk. Hij vond Janssen een sympathiek man. “Ik heb nooit stress gezien bij hem. Hij was altijd erg vriendelijk. Tot ik het in de krant las en dan was ik diep geschokt natuurlijk.”

 

Ronald Janssen wordt opgepakt en bekent drie moorden en een tiental verkrachtingen. De verkrachtingen worden op een apart proces behandeld maar de slachtoffers zoeken nu al antwoorden op hun vele vragen. “We hebben hier te doen met iemand die er niet voor terugdeinst om iemand te vermoorden. Mijn cliënten willen weten wat de drijfveren zijn geweest van Ronald Janssen. Waarom hij net die vrouwen er heeft uitgepikt”, zegt advocaat Marc Similon.

 

“Wie is Ronald Janssen”, donderdag 22 september om 22.45 uur op vtm.