Vuil vlees!

Donderdag 27 juni - Door eenvoudigweg de douanecode en een etiket van een kant-en-klare maaltijd aan te passen, werd Europa een paar maanden geleden geconfronteerd met het grootste voedselschandaal van de afgelopen jaren. Lasagna’s werden verkocht als rundsvlees, maar in werkelijkheid zat er paardenvlees in.

In Telefacts reageert de directeur van het Luxemburgse bedrijf dat de kant-en-klaar maaltijden maakt: “Er kunnen verschillen in geur zijn tussen verschillende diersoorten maar in ingevroren toestand zijn die niet te onderscheiden. Hier krijgen we gehakt vlees met een rode kleur en op dat moment is het niet meer te identificeren. Het is gewoon rood vlees.”, zegt Jean-Luc Dumont. Hij wijst met de vinger naar zijn Franse leverancier, die op zijn beurt ingevroren vlees importeert uit Roemenië wijst. Want daar worden massaal paarden geslacht voor consumptie. ““Een paard kost me 20 à 25 tot zelfs 30 procent minder dan een rundskarkas” zo vertelt Lulan Cazacut de directeur van een Roemeens slachthuis.

Uit een recent onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat 1 op de 7 kebabzaken in ons land niet voldoet aan de hygiënische voorschriften. De kans is reëel dat sommigen hun vlees importeren uit Duitsland want 90% van het Kebabvlees in Europa komt uit Duitse kebabfabrieken. In de reportage bezoekt een reportageploeg undercover een kebabfabrikant. Het resultaat is onthutsend.

Vuil vlees, vanavond in Telefacts.