Vrouwelijke pioniers

05/03/2012 - 14:49

Dinsdag 6 maart - Donderdag is het Internationale Vrouwendag. Vrouwen aan de macht of  in topjobs, het mag  vandaag een evidentie lijken, maar het is nog niet zo gek lang geleden dat dat ondenkbaar was. “Toen ik in 1974 aan boord van een vliegtuig stapte, kreeg ik de opmerking van collega’s of ik niet het verkeerde uniform aanhad ?”, herinnert Yvonne Cunha zich. Ze is intussen 67, maar was destijds de allereerste lijnvluchtpilote in ons land. “ Sommige captains vroegen zelfs of ik niet beter in de keuken zou staan of kindjes zou kopen”.

“Mijn prof vond het ook maar niks dat ik chirurge wilde worden”, vertelt Ilse Kerremans, de allereerste chirurge in België. “Anderen werden betaald tijdens hun opleiding, maar ik niet. Zo ver ging dat”. Ilse voerde haar eerste operatie uit in 1973 en bouwde een carrière uit als kinderchirurge.

De meeste mannenbastions sneuvelden al een halve eeuw terug, maar nog maar 15 jaar geleden was het totaal ondenkbaar dat een vrouw, bijvoorbeeld scheidsrechter zou worden in het mannenvoetbal. Sharon Sluyts was één van de vijf eersten. “Je kon al wel als vrouw een opleiding volgen, maar niemand deed het omdat de fysieke proeven zo zwaar zijn”, stelt Sharon.

Telefacts stond dit weekend aan de zijlijn tijdens een wedstrijd van Sharon:  1 vrouw omsingeld door  22 keer ‘pure testosteron’.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra