Vlaamse experimenten redden levens

07/05/2012 - 15:06

Dinsdag 8 mei - Elke dag sterven mensen aan kanker, omdat sommige behandelingen zo specifiek en duur zijn, dat farmaceutische bedrijven er niet in investeren. Op zo’n moment stappen dokters zelf in en ontwikkelen ze met eigen verworven fondsen medicijnen die mensenlevens redden.

“Elke dag hoor ik patiënten die mij vertellen dat ik hun laatste hoop ben. Maar de laatste hoop is beter dan geen hoop, denk ik dan”, zegt Professor Stefaan Van Gool. Hij is neuro-oncoloog in Gasthuisberg Leuven en op zijn afdeling liggen patiëntjes -kinderen met hersentumoren- uit zowat alle werelddelen. Ze komen naar Leuven voor een vaccinatietherapie met dendritische cellen. “Dat zijn cellen die we uit de tumor zelf halen en die het immuunsysteem van de patiënt als het ware wakker schudden. Het lichaam valt dan de kanker zelf aan”, verduidelijkt Professor Van Gool.

Net als Van Gool zijn er verschillende Vlaamse artsen die met experimentele behandelingen, levens redden.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra