Verstand op nul en vooral…niet naar beneden kijken

Dinsdag 27 mei - James Kingston is een jonge Brit met een normaal leven. Op één ding na: zijn hobby. James is een zogenaamde urban free climber. Hij klautert illegaal op kranen, zendmasten, torens en bruggen. Vervolgens gaat hij er aanhangen, zonder enige vorm van beveiliging. “Het is heel moeilijk om uit te leggen waarom ik aan kranen ga hangen. Ik denk dat angst me op een bepaalde manier aantrekt. Het is adembenemend. Je kunt je geen fout veroorloven als je in een kraan hangt”, vertelt James. “Zodra mensen naar beneden kijken, doen ze in hun broek. Maar waarom zou je erin klimmen, als je niet naar beneden kijkt?”

Bizar genoeg heeft James hoogtevrees, maar op de één of andere manier heeft hij die overwonnen door precies dàt te doen, wat iemand met hoogtevrees nooit aandurft. “Eén foute of ongecontroleerde beweging en het is afgelopen”, legt hij uit, terwijl hij honderd meter hoog aan een kraan hangt te bungelen. Zijn moeder Julie is dan ook doodongerust. Ze probeert haar zoon te overtuigen om zijn levensgevaarlijke passie op te geven: “Het idee alleen al dat hij in een kraan klimt, maakt me misselijk. Ik weet niet wat ik nog kan doen. Ik kan hem niet doen ophouden. Dat doet hij niet voor mij.”

In de reportage gaat James in Oekraïne op zoek naar ‘gelijkgestemden’, want Oekraïne is de bakermat van urban free climbing. Daar woont Gregory Kirilenko, alias ‘Mustang Wanted’. Hij is een onbevreesde waaghals en de absolute referentie in het wereldje van urban free climbers. “Een vriend van mij is gestorven bij een achterwaartse salto. Hij heeft de rand gemist en is verschillende verdiepingen naar beneden gevallen”, vertelt Mustang ijzingwekkend kalm. In Rusland en Oekraïne zijn al minstens 16 jongeren op die manier om het leven gekomen. Maar het houdt freeclimbers als James en Mustang niet tegen. Gewapend met een camera  bedenken ze steeds extremere stunts en gaan daarin steeds verder en hoger. 

De beelden in de reportage zijn zo ‘echt’ dat je als kijker het gevoel hebt dat je elk moment kan vallen. 

'Verstand op nul en vooral…niet naar beneden kijken', dinsdag in Telefacts Zomer om 21.50.