Urbanus, de peetvader van de Vlaamse comedy

Dinsdag 13 december - Urbain Servranckx, in Vlaanderen beroemd als Urbanus, treedt de volgende twee weken voor bijna 50.000 mensen op in het Sportpaleis. “Zenuwachtig ben ik niet. Ik heb maar 4 try-outs gedaan, terwijl collega Alex Agnew er bijna 40 heeft gedaan”, vertelt Urbanus droog. In 1974 deed ie z’n eerste zaalshow, vandaag staat hij er nog altijd. Of opnieuw.

“Hittentit, Madammen met een bontjas’, ‘Wij zijn de mannen die de gas doen branden…’. Het is jeugdsentiment en ik ken ze nog allemaal uit mijn hoofd”, vertelt Michael Van Peel, één van de stand-up comedians van de jongste generatie. “Urbanus heeft voor ons het pas geëffend. Met een gitaar en een wortel een sketch doen en de mensen doen lachen, niemand had het hem voor gedaan. Hij was de eerste”, aldus Van Peel.

Voor comedy-revelatie Lies Lefever is Urbanus HET grote voorbeeld. “Ik zie in mijzelf de donkere reïncarnatie van Urbanus. Ik moet zelfs oppassen dat ik niet te vaak meer naar zijn vroegere werk kijk, want ik zou het automatisch teveel gaan overnemen. En het origineel is altijd zo veel beter dan de kopie. Zeker in dit geval”, vertelt Lies.

Wat is het succes van moppen die eigenlijk al 30 jaar oud zijn? Telefacts praat erover met Alex Agnew, Michael Van Peel, Lies Lefever, Wim Helsen en natuurlijk de meester zelf: Urbanus.