The kid's speech

30/11/2011 - 14:18

Donderdag 1 december - Bruce Willis, Julia Roberts, Samuel L. Jackson -en dichter bij huis- Arno en Bart Peeters om er maar een paar te noemen. Allemaal bekende, succesvolle mensen die één ding gemeen hebben: ze stotteren of stotterden als kind. Stotteren is een coördinatiestoornis in de hersenen, waardoor stotteraars er niet in slagen om hun gedachten goed te verwoorden. Wat de oorzaak ervan is, kunnen onderzoekers niet precies zeggen. Feit is wel dat stotteren meestal bij kinderen voorkomt en  kinderen kunnen hard zijn voor elkaar.

“Ik praat nooit met andere kinderen, eigenlijk met niemand”, vertelt de 10-jarige Reggie O’Donoghue. “Mensen houden niet van de manier waarop ik praat”. Reggie is plots van de ene op de andere dag beginnen stotteren en hij geraakt er maar niet vanaf. Bethan, een meisje van 14, durft nog nauwelijks praten omdat ze stottert. “Ik probeer me zodanig hard te concentreren op een bepaald woord, dat ik het in mijn hoofd blijf herhalen, maar het komt er nooit uit”, zegt Bethan. Niet alleen voor de kinderen is iets ogenschijnlijks als stotteren een groot probleem. Ook hun ouders lijden eronder.“Ik ben bang dat mijn dochter geïsoleerd geraakt, dat ze nooit een man of een goeie job zal vinden”, vertelt de moeder van Bethan.

In het Verenigd Koninkrijk zijn er naar schatting 100.000 kinderen die stotteren. 1 man trekt zich hun lot aan en heeft een speciaal centrum opgericht waar de ouders en hun kinderen naartoe kunnen. Niet om te genezen, maar om met doorgedreven logopedie, hun probleem onder controle te krijgen. Die man is de Britse acteur Michael Palin, bekend van Monty Python en films als A Fish called Wanda. “Mijn vader was een stotteraar. Ik luisterde naar hem en probeerde de beroemde als kind al in te beelden hoe moeilijk het voor hem moet zijn geweest. Praten met andere mensen is een natuurlijk gegeven, een basisrecht. Daarom wil ik helpen”, vertelt Palin.

Vanavond in Telefacts 360, een aangrijpende reportage over de leefwereld van stotterende kinderen en hoe zij kijken naar een wereld, die hen niet begrijpt.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra