Terug naar Utoya

16/04/2012 - 15:11

Dinsdag 17 april - Gisteren is in Oslo, in Noorwegen, het proces begonnen tegen Anders Behring Breivik . Op 22 juli 2011 vermoordde de extreemrechtse Noor, 77 mensen. 8 bij een bomaanslag in het centrum van Oslo en 69 op het eiland Utoya. Allemaal jongeren die er op politiek jeugdkamp waren.

“Ik zat die dag in de cafetaria, toen ik plots schoten hoorde”, vertelt de 19-jarige Erik Kursetgjerde.

“Ik liep naar buiten en zag iemand in een politie-uniform die al mijn vrienden neerschoot.” Erik rende instinctief naar de oever, waar een 15-tal jongeren bij elkaar stonden. “Ik twijfelde geen minuut, sprong in het water en begon te zwemmen. Toen ik achterom keek zag ik hoe Breivik die 15 jongeren, één voor één neerschoot. Ze hadden geen schijn van kans”.

Erik was bereid om met Telefacts voor de eerste keer sinds die fatale dag, terug te keren naar Utoya.

“Het was hier een paradijs: een plek waar jongeren samen kwamen om te discussiëren over politiek, om te sporten en om verliefd te worden. Nu is het hier doods, fluiten hier alleen nog de vogels. Het paradijs is een hel geworden”.

Ontdek meer over Telefacts

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra