Terreur in de Westhoek

16/04/2012 - 15:08

Dinsdag 17 april - "Als de avond nadert en het begint donker te worden, word ik nerveus en angstig. Ik stel het uit om te gaan slapen, we zijn al iedere avond na middernacht gaan slapen, zodat die nacht zo kort mogelijk moet zijn. Het is een trauma." Joly Blomme en Rik Plovie zijn doodsbang, nadat vorige week een Franse overvallersbende hun huis binnenviel. “Ze waren ongelooflijk brutaal. Ik heb verschillende klappen gekregen en mij uiteindelijk niet verzet. Ik kon toch niets doen”, vertelt Rik Plovie. De gangsters gingen aan de haal met een auto van 65.000 euro, juwelen en wat cash geld.

De Westhoek wordt sinds januari geterroriseerd door inbrekersbendes die al 200 keer toesloegen. 1 specifieke Noord-Franse groep steekt erbovenuit omdat hun manier van werken steeds dezelfde is. Ze pleegden al meer dan 37 overvallen: homejackings en carjackings bij particulieren en inbraken bij handelaars en winkeliers. “Vorige week hebben ze bij mij thuis een kluis van 3,5 ton gestolen. Een raadsel hoe ze die weg kregen”, getuigt Johan Delrue, die een autoverhuurbedrijf runt. “Het was al de 8ste keer. In totaal is er voor een kwart miljoen euro weg. Ik lijk wel een abonnement te hebben. Minstens één keer per maand komen ze langs”.

De gangsters doen hoegenaamd geen moeite om discreet te werk te gaan. Ze zetten de straat af, leiden het verkeer om en zijn bijzonder luidruchtig. “De politie wordt wel elke keer gebeld, maar die komen altijd pas toe als de gangsters weg zijn”, vertelt een inwoner van de Westhoek. “In een mum van tijd zijn de gangsters de grens over en zijn ze weer vertrokken … om de volgende nacht opnieuw toe te slaan”. Volgens criminoloog en veiligheidsexpert Brice De Ruyver doet deze bende erg denken aan de beruchte Kappa-bende die in de jaren 90 dezelfde grensstreek teisterde. “Deze bende kan je de zonen van de Kappa-bende noemen”, zegt De Ruyver. “Alleen zijn ze erger. Ze hebben minder schroom en lijken zekerder van hun stuk dat ze ermee weg komen”.

Telefacts praat met slachtoffers en zoekt uit waarom 1 bende maandenlang kan toeslaan zonder gevat te worden.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra