Superflikken

Donderdag 27 oktober - Telefacts Crime draaide een unieke reportage over de Amerikaanse politiediensten. Een ploeg was een week lang te gast in Quantico, het opleidingscentrum van FBI in de staat Virgina. Telefacts Crime mocht er de opleiding filmen van nieuwe FBI-agenten. Ze leren er vechten, auto’s achtervolgen, binnenvallen in huizen en schieten.

Telefacts Crime volgde in Quantico ook Sabine Gauique, een Vlaamse commissaris van de federale politie die er een stage van 10 weken doorliep. Gauique: “Wat me zo choqueert is het aantal schietincidenten in de VS. Elke 58 uur wordt een politieagent neergeschoten. Dat komt omdat er zoveel wapens legaal circuleren. Elke politieman op het terrein weet dat er iemand kan rondlopen met een wapen.”

De reportage toont ook het werk van de Belgische hoofdcommissaris Patrick Stevens in Washington. Hij is een van 20 Belgische verbindingsofficieren die over de hele wereld zorgen voor de uitwisseling van informatie tussen Belgische en internationale politiediensten. Stevens: Als de Belgische politie informatie nodig heeft voor een onderzoek, probeer ik de juiste Amerikaanse politiedienst te contacteren. Het omgekeerde gebeurt ook. Het Amerikaanse politielandschap telt maar liefst 18.000 onafhankelijke politieinstanties, van het lokale tot het federale niveau.”

Een van de Amerikaanse politiediensten waar het Belgische gerecht geregeld een beroep op doet zijn de US Marshals. Stevens:”Hun taak bestaat er in om voortvluchtigen of verdachten van een misdrijf op te sporen en te arresteren. Ze voeren zelf geen onderzoek, maar voeren enkel de arrestaties uit.”

De mannen die de US Marshals opsporen zijn stuk voor stuk levensgevaarlijk. Het gaat om moordenaars, drugdealers of verkrachters. Jim (US Marshal): “Ze weten dat ze op de vlucht zijn voor ons. Dat maakt hen zo onvoorspelbaar. Ze kunnen drie dingen doen: ze vluchten, ze geven zich over of ze vechten.”

Telefacts Crime mocht als eerste Belgische televisieprogramma mee op pad met het arrestatieteam van de US Marshals. We volgen hen bij voorbereiding en bij de invallen. Jim: “Op een gewone dag doen we 4 à 6 arrestaties. Nu hebben we twee moordenaars kunnen oppakken. Dat zijn kwalitatieve arrestaties. Het was dus een productieve dag.”