Strikt Koosjer

18/01/2012 - 15:19

Donderdag 19 januari - In de reportage “Strikt Koosjer” doorprikken verschillende joden uit Manchester alle clichés die over hun volk de ronde doen. “Neen, wij hebben geen laken met een gat erin als we intiem zijn met elkaar”, zegt Bernette Clarke. “ Maar op Sabbatdag, onze wekelijkse rustdag, mag je echt wel niet werken. Ik mag bijvoorbeeld het licht niet aanknippen of geen velletje toiletpapier van de rol scheuren. Daarom heb ik tissues klaar staan. Die moet ik niet afscheuren.”

Bernette Clarke, een Brits-joodse van eind de 30, noemt zichzelf modern-orthodox: ze leeft alle regels van de Thora na en houdt van de tradities, behalve 1: Bernette draagt zelden een pruik. “Ik zie er met dat ding op mijn hoofd precies 30 jaar ouder uit”, lacht ze.

Samen met Joel, Jack en een paar andere personages is Bernette de rode draad doorheen de documentaire over de joodse gemeenschap in Manchester. Het zijn één voor één verschillende karakters met dezelfde roots en een enorme dosis humor en relativeringsvermogen. Bernette neemt de kijker onder andere mee naar de besnijdenis van een jongetje van 8 dagen oud en naar een traditionele bruiloft waar mannen en vrouwen apart feesten.

“Strikt Koosjer”, werpt een blik achter de gevel van joodse huishoudens in Manchester en toont een heel verassend beeld van een doorgaans erg gesloten gemeenschap.   

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra

Andere programma's