Strafpleiters en monsterprocessen

Dinsdag 4 oktober - Het assisenproces tegen Ronald Janssen is 2 weken bezig. In Tongeren keek iedereen uit naar het weekend: 2 dagen rust. Want grote assisenzaken zijn een uitputtingsslag. In de eerste plaats  voor de ouders van de slachtoffers, maar evenzeer voor de advocaten.  Elke dag, wekenlang, is het opperste concentratie: topsport aan de balie eigenlijk.

“In het proces Dutroux ben ik na 3 weken compleet gecrasht”, vertelt Ronny Baudewyn. Hij was één van de advocaten van Marc Dutroux.” Het proces duurde uiteindelijk 3 maanden”. Ook Nina Van Eeckhaut, strafpleiter en dochter van de bekende strafpleiter Piet Van Eeckhaut, weet hoe zwaar zo’n assisenzaak gaat wegen: “Je bent er dag en nacht mee bezig. ’s Nachts word ik soms wakker omdat ik aan het nadenken ben. Dan stuur ik een sms’je naar mezelf met een element dat ik niet mag vergeten in mijn pleidooi, zover gaat dat”, vertelt Van Eeckhaut.  En wat met het geweten ? Hoe zwaar is het om vanuit menselijk opzicht  een moordenaar, laat staan een kindermoordenaar, te verdedigen? “Ik ben zelf moeder en heb het vaak moeilijk als ik in een dossier lees wat er met zo’n vermoord kind is gebeurd. Maar, ik ben strafpleiter. Dat is wat ik doe. Ik verdedig de dader, nooit z’n daden”, zegt advocate Liliane Verjauw. “Slachtoffers verdedigen kan iedereen. Daders verdedigen, dat is pas echt moeilijk”, voegt Ronny Baudewyn er ietwat provocerend aan toe.

In Telefacts praten 4 topstrafpleiters openlijk  over hun twijfels, hun angsten en hun ervaringen met het verdedigen van moordenaars.