Slaapstoornissen, een moderne ziekte

Donderdag 6 juni - Tom Burbeck heeft regelmatig nachtmerries, waaruit hij niet ontwaakt. Da’s niet alleen lastig voor hem, maar het is ook gevaarlijk. “ Ik ben uit het raam van mijn zolderkamer gekropen en 10 meter naar beneden gevallen. Pas toen ik op de grond lag, besefte ik echt wat er was gebeurd.” Tom kwam er gelukkig goed vanaf, maar neemt sinds dan zijn voorzorgen. Hij barricadeert alle ramen: “Voor ik ga slapen vraag ik me af of ik op de spoedafdeling wakker zal worden. Of misschien nog erger.”

Ook David Derwin is bang telkens hij naar bed gaat. Niet voor zichzelf, maar voor zijn vrouw. “ Soms praat hij alleen maar, of begint hij te roepen en te tieren. Dat valt op zich nog mee. Maar soms haalt hij uit en schopt en slaat hij mij”, vertelt zijn vrouw Vicky.

Slaapspecialisten, zoals de Brit Ian Smith, zijn het erover eens. Door stress en een jachtig leven komen slaapstoornissen vaker voor en zijn ze ingrijpender. De slaapklinieken worden de jongste jaren overspoeld door mensen met allerlei slaapstoornissen.

Barry Whitley bv. doet onbewust aan ‘Sleep texting’ ofwel het versturen van sms’jes terwijl hij slaapt.

En Christian Price heeft misschien wel de meest genante slaapstoornis van allemaal: hij lijdt aan ‘Sexsomnia’. “Ik heb er geen controle over. Ik weet niet wat ik kan doen of zeggen. Ik wil mijn vriendin niet verkrachten.”

In Telefacts Zomer laten slechte slapers camera’s toe in hun slaapkamer.