Shouldersurfing

26/10/2011 - 13:51

Donderdag 27 oktober - Dieven maken meer en meer gebruik van de techniek shouldersurfing. Ze kijken over je schouder mee naar de code van je bankkaart, stelen je kaart en plunderen in een mum van tijd je rekening. Telefacts Crime toont vier gevallen van shouldersurfing aan de hand van getuigenissen van slachtoffers en bewakingsbeelden. Op de beelden zie je hoe sluw deze dieven te werk gaan.

In Telefacts Crime tonen we ook een uitgebreide reportage over shouldersurfing, een toenemende en verontrustende criminele trend. De techniek is vrij eenvoudig. Een bendelid kijkt over de schouder mee terwijl mensen geld afhalen in een selfbank. Als ze de code kennen, leiden ze hun slachtoffers af met een list en stelen hun bankkaart. Voor de slachtoffers  door hebben wat er is gebeurd, is hun rekening al geplunderd.

 

“Ik dacht dat ik alleen in de selfbank was. Maar toen ik me omdraaide, zag ik dat er toch iemand achter mij stond.” Mariette werd het slachtoffer van shoudersurfing. Op de bewakingsbeelden van de selfbank zie je dat een dievegge haar code afkijkt.

“Ze hebben het vooral gemunt op oudere mensen”, zegt Johan Denolf, hoofd van de antifraudecel bij de Federale Politie. “Ze werken meestal met twee of drie mensen samen en ze gebruiken een list om je bankkaart te bemachtigen.”

Zo zie je hoe een charmant ogende dievegge in een selfbank doet alsof ze een oudere dame wil helpen. Uit de beelden van de bewakingscamera blijkt dat ze haar code afkijkt en haar bankkaart steelt. Aan de automaat ernaast haalt ze zonder scrupules geld van de rekening van het slachtoffer, zonder dat de dame iets in de gaten heeft.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra