Safari in Europa

25/05/2012 - 16:57

Dinsdag 29 mei - In een uitgestrekt bos, in Roemenië, duiken vanuit het niets 3 bruine beren op. De grootste is makkelijk 2 meter groot en weegt een goeie 400 kilo. “ Een machtig beest, het is de eerste Europese beer die ik in levende lijve zie”, fluistert berenkenner Rudy De Bock vanuit de observatiehut. “Dit doet mij echt IETS; vooral omdat je niet voor mogelijk acht dat ze zo dicht bij huis nog echt in grote getale kunnen overleven”.

Op safari gaan in Europa kan echt! Op dik 2 uur vliegen van Brussel liggen de Roemeense Karpaten. Een oerbos dat duizenden jaren oud is en waar de grootste concentratie wilde dieren in Europa nog kan overleven: lynxen, wolven, maar ook bruine beren. “Er leven er nog zo’n 6000 in Roemenië”, weet berenkenner Rudy De Bock. “Omdat het bos zo uitgestrekt is en er genoeg voedsel is, maar evenzeer omdat dictator Ceauscescu decennialang de berenjacht heeft verboden. Behalve voor zichzelf”.

Roemenië heeft een enorm potentieel om de Europese topbestemming te worden wat betreft  ecotoerisme. Het WWF, het World Wide Fund for nature, is al een aantal jaren bezig met een project om dat te promoten. “We sensibiliseren de lokale bevolking door hen te doen inzien dat ze hun bos en de dieren die er wonen,  moeten beschermen. Het is een win-win situatie: zij kunnen profiteren van ecotoerisme en de dieren worden er beter van”, zegt Koen Stuyck  van WWF België.
Maar er schuilt op termijn ook  een groter plan achter: de wilde dieren laten migreren. “Nu al leven er terug een paar beren in de Alpen en de Pyreneeën, maar door natuurgebieden terug met elkaar te verbinden zullen de wilde dieren opnieuw hun weg vinden naar West-Europa. We willen Europa opnieuw wat ‘wilder’ maken”. Telefacts gaat beren spotten in Roemenië.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017
39min
Wo, 15/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra