Pesten is (nog steeds) een pest

13/02/2012 - 14:11

Dinsdag 14 februari - Machteloosheid en angst, dat is het gevoel waar Cindy Declercq en haar man al jaren mee zitten. Hun dochtertje Ally is nog maar 9, maar is getraumatiseerd omdat ze al 3 jaar wordt gepest.

“Schelden, uitfluiten, uitgesloten worden en een tijdje geleden hebben kinderen haar ook klappen gegeven”, vertelt Cindy geëmotioneerd. “Er zijn momenten geweest dat ik Ally aan de schoolpoort afzette en dat mijn hart verscheurd werd. Je wil je kind dit niet aandoen, maar je bent zo machteloos”. De directeur en de school van Ally hebben niks gedaan om het pesten te stoppen. Ally zit nu op een andere school, weg van haar pesters, maar ze is hypergevoelig geworden en bij het minste scheef woord klapt ze dicht en voelt ze zich opnieuw ‘gepest’.

Naar schatting 250.000 Vlaamse kinderen worden op de één of andere manier gepest. “50.000 van hen zelfs zeer ernstig”, stelt  Gie Deboutte, voorzitter van de vzw ‘Kies kleur tegen Pesten’ en expert ter zake.  De problematiek die zich stelt is te indringend op kinderen en jongeren.  Het zet een hypotheek op hun toekomst, op hun leerproces, en hun globale ontwikkeling”.  Scholen besteden de laatste jaren bijzonder veel aandacht aan pesten - deze week loopt de ‘Anti-pestweek’- maar er is nog veel werk aan de winkel.

Ally is in therapie bij een psycholoog en moet medicatie nemen tegen angsten… op haar 9de… als gevolg van langdurig pesten. “Elke ochtend is het een strijd om haar naar school te brengen: ze blijft in haar bed liggen , wil de auto niet uit en smeekt om niet te moeten gaan. De directrice en de zorgjuf moeten ze soms effectief van je plukken om ons toch maar  los te laten. Dan scheurt je hart als ouder.” , vertelt de mama van Ally.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017
39min
Wo, 15/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra