Passagier wordt piloot

27/08/2014 - 09:30

Donderdag 28 augustus - Wat doe je in godsnaam als je de enige passagier bent in een vliegtuig en de piloot sterft? Het overkwam Brit John Wildey, in oktober van vorig jaar. Met een vriend, die piloot is, maakte hij een pleziervlucht boven het mooie landschap van het Engelse graafschap Lincolnshire: “Het was een mooie dag, in plaats van met de auto naar onze vrienden te gaan, gingen we met het vliegtuig. We amuseerden ons.”, vertelt John Wildey. Maar toen gebeurde het ondenkbare.

Op een bepaald ogenblik wordt John’s vriend ziek. Hij verliest het bewustzijn en komt niet meer bij. “Ik besefte meteen dat er niks anders zou opzitten dan de stuurknuppel over te nemen en er het beste van te maken”, vertelt de 77-jarige Brit. “Maar dat instrumentenbord met al die lichtjes en knopjes… ik begreep er niets van. Ik had nog nooit gevolgen. Ik heb dan maar de radio genomen en ‘Mayday, Mayday’ geroepen…”. 

De luchtverkeersleiding en de Britse luchtmacht proberen via de radioverbinding uit te leggen wat hij precies moet doen om het vliegtuig aan de grond te krijgen. Een landing is zowat het hoogtepunt van een pilotenopleiding, maar John zal het moeten leren in slechts luttele minuten. Becca Bethell, de pilote van de Britse luchtmacht die ter plaatse was, getuigt in de reportage over de machteloze situatie waar ze inzat: “We gingen ervan uit dat we in actie konden schieten als hij neergestort was. Dat is iets verschrikkelijk om te zeggen, maar we konden niet veel meer doen dan afwachten.”

En alsof het allemaal nog niet moeilijk genoeg was, viel de duisternis in en moest John bijna ‘blind’ vliegen.

In de reportage herbeleeft John minuut na minuut zijn onwaarschijnlijke vlucht. 

Passagier wordt piloot. Donderdag in Telefacts Zomer om 21.20.

 

Ontdek meer over Telefacts Zomer

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra

Andere programma's