Op pad met een ex-inbreker

04/06/2012 - 14:12

Dinsdag 5 juni - Als u in Limburg, de Kempen, Antwerpen, Mechelen of Brussel woont, hebt u 7% kans dat u een inbreker over de vloer krijgt. “Ik ben het beu. Mijn grond is verkocht en ik ga na 40 jaar verhuizen naar een appartement”, zucht Freddy Van Gaever. Hij woont met zijn vrouw in een villa in Wommelgem en kreeg al 12 keer inbrekers over de vloer. “Het heeft ons al een fortuin gekost aan juwelen, erfstukken, alarmsystemen en omheiningen van 2 meter hoog. Maar niets lijkt hen tegen te houden”, aldus van Gaever.

In België worden 70.000 woninginbraken gepleegd per jaar. 275 per dag. Het vraagt om een gezamenlijk actieplan van parketten en politiediensten want de inbrekers zijn niet ‘territorium gebonden’. Verschillende politiezones, zoals die in Mechelen, zetten zwaar in op preventie. Onder andere met het nieuwste anti-diefstal snufje: SDNA. “Het is een speciale vloeistof die je aanbrengt op waardevolle spullen en die alleen zichtbaar wordt met UV-licht. Zo kan de politie in gestolen goederen opnieuw terug bezorgen aan de rechtmatige eigenaar”, stelt Eddy De Raedt, van de Federale politie.

Het werkt zeker ontmoedigend, maar het houdt dieven niet uit de huizen. “Wie ergens wil inbreken kan dat meestal zonder veel  problemen doen”, vertelt Theo Korsten.Korsten is een ex-inbreker met veel ervaring. Hij zat 8 jaar in de cel maar heeft nu zijn eigen beveiligingsfirma Crime Eyes. “ Als ervaringsdeskundige weet ik precies waar inbrekers op letten. Zij houden rekening met dingen, waar je als gewone burger niet aan denkt”, vertelt Korsten.

Telefacts doet de test met de stroper, die boswachter is geworden.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra