Op de Thorntonbank

10/04/2012 - 10:24

Dinsdag 10 april - In de volgende twee jaar zullen de belangrijkste spelers op de markt van windenergie –Belwind, Northwind en C-Power- massaal veel windmolens zetten voor de Belgische kust. Nu staan er een 66-tal. Tegen 2014 zullen er 109 staan, die stroom zullen leveren aan meer dan 1 miljoen Vlaamse gezinnen.
Telefacts kreeg uitzonderlijk de toestemming om de montage van de eerste windmolen - nieuwe generatie- te volgen op de Thorntonbank. “Dit is de eerste keer dat er een windmolen van 6,15 megaWatt op zee wordt geplaatst,” vertelt Geert Dewaele, Chief Operating Officer bij C-Power. “Nergens ter wereld bestaat dat al. Het is een wereldprimeur in België”.

De wieken, die aan land klaar liggen, zijn zo groot dat het haast niet te bevatten is. “De 3 wieken overspannen een terrein van 126 meter, dat zijn toch al snel twee voetbalvelden”, verduidelijkt Geert Dewaele. Het transport vanuit de haven van Oostende naar de Thorntonbank, gebeurt met de Neptune. Dat is een zogeheten ‘hefeiland’. “Uitzonderlijk hieraan is dat het autonoom vaart, maar eens het op de Thorntonbank aankomt, lift het schip zichzelf als het ware helemaal uit het water en staat het op gigantische poten”, aldus De Waele.
Telefacts volgt ook onderhoudsteams die bijna elke dag ergens aan de windmolens aan het werk zijn. 90 meter hoog, midden op zee op een platform van nauwelijks 2 meter breed: het levert uitzonderlijke beelden op.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra