Onwaarschijnlijke vriendschappen

Donderdag 21 augustus - Jane is één van de meest opmerkelijke bezoekers aan de gevangenis waar  een zekere JD Klass een levenslange straf uitzit. Want JD is de moordenaar van Jane’s zoon Max. “Toen hij op het proces zei: ‘ik ben schuldig!’, ben ik omgeslagen. Ik vind eerlijkheid het allerbelangrijkste. En toen dacht ik: ik wil hem beter leren kennen en begrijpen”, vertelt Jane. Sindsdien hebben Jane en JD regelmatig contact en gaat ze – met taart- op visite bij de man, die haar enige zoon vermoordde.

In de Verenigde Staten lopen verschillende bemiddelingsprojecten tussen criminelen en hun slachtoffers.  Het is niet zozeer bedoeld voor de daders, maar wel voor de slachtoffers, omdat sommigen van hen er echt nood aan hebben om antwoorden te krijgen. “Vergeven betekent niet dat ze de daden goedkeuren, maar het helpt bij het verwerkingsproces”, vertelt bemiddelingsexpert  Azim Kamisha, die zelf een tienerzoon verloor. 

Misschien is politieagent Steve Watt wel het toonbeeld van de ultieme vergiffenis. Zijn nieuwste beste vriend heet Mark Farnham en is uitgerekend de man die hem neerschoot met 4 kogels. “Op het moment dat ik hem neerschoot was hij geen mens, maar een object” vertelt Mark Farnham, die een levenslange gevangenisstraf uitzit. “Maar toen we samen op de spoedafdeling lagen en ik Steve hoorde kermen van de pijn besefte ik wat ik had gedaan.“ 

“Ik haatte hem en wou hem dood. Maar naderhand ben ik beginnen nadenken en heb ik hem kunnen vergeven. Nu is hij mijn beste vriend.”, vult Steve aan. 

In de reportage volgt de cameraploeg verschillende ontmoetingen tussen daders en slachtoffers. 

Onwaarschijnlijke vriendschappen. Nooit gezien. Donderdag in Telefacts Zomer om 22.00 uur.